Rachel 36

Rachel er født i 1957. Ud over at producere smykker er Rachel også fastansat som "controller". Dvs. det er hende, der kontrollerer kvaliteten af de smykker kvinderne producerer. Hun har styr på alle perlerne og kan vejlede, hvis nogen er i tvivl om noget som helst omkring produktionen af smykkerne.

Rachel er mor til 6, men mistede sin næstældste datter på dengang 11 år pga. en pludselig sygdom. Hendes ældste er datteren Monica, herefter kommer sønnen Herford Badu, Theophilous Badu, og til sidst tvillingerne Christiana Akwelue (Akwelue betyder førstfødte) og Christiana Akor (næstfødte). Altså 2 gange Christiana, "sådan ville min mand altså have det", siger Rachel.

Rachels mand døde i 1991. "Havde han levet længere, så havde jeg fået flere børn. Jeg kan ikke få nok børn, griner Rachel.

Og hun griner meget. Hun er simpelthen en fantastisk "motor" at have i virksomheden. Hun er både respektindgydende og hårdt arbejdende samtidig med at hun elsker at fjolle og grine - og få andre til at grine også!

Rachel bor i et lejet rum med tvillingerne. Den ene pige er der dog ikke så meget, for hun går en universitets-kostskole. Rachel arbejder altid. Hun vil skal tjene penge til at uddanne tvillingerne. De to yngste er de eneste hun nogensinde har haft råd til at videreuddanne. Dog har hun lige fået økonomisk mulighed for også at sende Theophilous på en kortere videregående uddannelse, og det er hun fantastisk glad for.
"Det er svært som forældre at skulle vælge at uddanne nogle børn frem for andre. Men det kan desværre ikke være anderledes, for selv om jeg arbejder dag og nat vil jeg ikke få råd til at betale for alles uddannelser", siger Rachel. Til gengæld går hun meget op i at tvillingerne klare sig godt, får gode karakterer og bliver til noget. Den ene stiler allerede mod at blive advokat.

Rachel har været i Danmark tre gange efterhånden. Sidst var i august 2009, hvor hun var med Pernille Bülow og smykkerne på Formland messen i Herning. Her fik hun indblik i vores danske salgsmetoder, kundekontakt og præsentation af varerne mv. Som led i vores fair trade samarbejde er det vigtigt at oplyse og uddanne kvinderne fra Ghana. De skal forstå, hvad det vil sige at sælge til et europæisk marked frem for det lokale marked i Koforidua. Det er to meget forskellige verdener. Meget forskellige.